Yacon

Grond-appel uit de Andes

Yacon

De plant levert zeer gezonde, eetbare knollen en is bovendien een sieraad voor iedere tuin. Van gedroogde bladeren wordt zelfs zeer gezonde thee gemaakt. Yacon kan geteeld worden in de tuin en in grote potten (inhoud minimaal 50 liter) op een balkon of terras. De plant stelt geen bijzondere eisen aan grond of klimaat, kan in de volle zon en half schaduw, maar men moet wel regelmatig goed water geven.

De planttijd is van april tot en met juni. De plantafstand is 125 x 125 cm en de plant kan een hoogte bereiken van wel 200 cm. De plant is niet gevoelig voor ziekten of plagen. De Yacon is niet winterhard en daarom moet men de knollen oogsten vanaf eind september maar zeker voor de vorst. De knollen zijn gemakkelijk en lang te bewaren, (in donkere en koele kelder of koelkast). Hoe langer je ze bewaard hoe zoeter ze worden. De plant produceert twee soorten knollen (uniek in de plantenwereld), zogenaamde broedknollen (roodkleurig met wit/groen groeipuntje) voor de vermeerdering en eetknollen (bruin/rood lijkt op aardappel maar langer van vorm) voor de verse consumptie. De broedknollen kunt u ook bewaren in kelder of koelkast, deze plant u het volgende jaar weer.

De eetknollen zijn zeer gezond; goed voor de lijn, kunnen en gunstige werking hebben voor diabetici en stimuleren de ontwikkeling van een goede darmflora. De knollen worden geconsumeerd in verse salade, gebruikt als garnering en te koken als groente enzovoort, enzovoort. Yacon (Smallanthus sonchifolius) komt oorspronkelijk uit de Andes en is een plant uit de Zonnebloem familie met uitzonderlijke eigenschappen.